Home > Szukaj wg tematu > Podróże kulinarne
wyszukiwarka
kraj
terminy

Podróże kulinarne

 

ZAPRASZAMY W KULINARNĄ PODRÓŻ PO ŚWIECIE SMAKÓW I POTRAW.    ZNAJDZIECIE   TU TAKŻE WIELE CIEKAWYCH PROPOZYCJI NA TEMAT TEGO GDZIE I CZEGO WARTO SKOSZTOWAĆ PODRÓŻUJĄC   PODCZAS WAKCJI.

KUCHNIA POLSKA

BABKA PIASKOWA

Kto z nas nie staje przed faktem, niespodziewanych wizyt, czy to w tygodniu, czy w weekend, kiedy nagle dowiadujemy się, że wieczorem będziemy mieć gości…   Mamy dla was wspaniały przepis na BABKA PIASKOWĄ.  To idealne szybkie ciasto na niespodziewane wizyty oraz wypady do znajomych.  Na pogaduszki z przyjaciółkami, na zimowe długie noce.

> więcej <

KUCHNIA BUŁGARSKA

SAŁATKA SZOPSKA – to charakterystyczna przystawka dla kuchni bułgarskiej w której  królują warzywa, szczególnie pomidory i papryka. Na sałatkę szopską składa się : pomidor, papryka, ogórek, cebula oraz słony ser  (najlepiej słony ser owczy) plus olej roślinny albo sos winegret .

  > więcej <

KUCHNIA POLSKA – SZARLOTKA

UROKI I SMAKI JESIENNEJ KUCHNI.

„Jesienią, jesienią sady się rumienią, czerwone jabłuszka – pomiędzy zielenią”.
Maria Konopnicka

Tak, tak jesień też ma swoje dobre strony, a to za sprawą pięknych kolorów, dojrzałych owoców, dzięki którym powstają nie tylko przetwory ale i pyszne ciasta. Dzisiaj kusić będziemy SZARLOTKĄ, która jest chyba uwielbiana od „wieków” przez wszystkich.

> więcej <

KUCHNIA INDYJSKA

Na gorące dni i weekendowe imprezy polecamy indyjski napój LUSSI oraz kilka potraw.
KUCHNIA INDYJSKA bogata jest w groch, który posiada w sobie dużo białka w bezmięsnej diecie wegetariańskich potraw. Hindusi znają kilkanaście odmian grochu do którego zalicza się także soczewicę, łuskany groch, czy fasolę. W kuchni indyjskiej poza grochem królują różne odmiany ryżu. Niestety Hindusi o nas, europejczykach, nie mają dobrego zdania. Uważają, że używamy zbyt dużo wody i zbyt długo go gotujemy, a przecież gotujemy go zgodnie z przepisem ; )
W Indiach nie pije się żadnych napojów przez około godziny po spożytym posiłku, ponoć to pozwala zwiększyć zdolności trawienne.

> więcej <

Przepis na guacamole

Zapraszamy w podróż do dalekiego i pięknego Meksyku. Na początek jeden z najpopularniejszych meksykańskich dipów. Słowo guacamole pochodzi z języka Nahuatl. MOLE oznacza sos zlożony z wielu składników, AHUCATL to awokado. Meksykanie podają guacamole z chipsami kukurydzianymi i posypują pokruszonym kozim serem.

> więcej <

12
Wyprawa wzdłuż Amazonki