Home > Szukaj wg kraju > Tunezja > Tunezja kuchenne klimaty
Informacje
Oferta
Pogoda
Warto zobaczyć

Tunezja kuchenne klimaty

Tunezyjska kuchnia słynie z lekkiej pikantności, dużej ilości mięsa i pieczywa. Długie pszenne bułki stanowią dodatek nie tylko śniadania ale i do wieluprzyprawy, daktyle, suszone owoce innych potraw.

Tunezja kojarzona jest z kaszą kuskus, na bazie której powstaje wiele posiłków w tunezyjskich domach.  Do popularnych dań z kuskus to gulasz z mięsem oraz z warzywami , serwowany w glinianych  misach. Niestety tak w restauracji hotelowej nie zjemy.

Do specjałów kuchni tunezyjskie należy również Pasta Harissa. Jest to jednak danie dla lubiących ostre potrawy, gdyż podstawowym składnikiem jest papryczka chili poza tym czosnek i kminek. Je się ją z chrupiącym pieczywem .

Do popularnych zup w Tunezji zalicza się lablabi. Zupa gotowana jest na bazie ciecierzycy i uzupełnia kawałkiem chleba oraz pastą harissa. Zupa należy do dań sycących .

Ważnym elementem kuchni Tunezyjskiej są słodkości. Słodycze tunezyjskie są na bazie miodu i orzechów.  Tunezyjska kawa parzona na wiele sposób i figowa wódka (boukha) jest idealnym dodatkiem do lokalnych słodkości.

Jak urządzić mieszkanie