Home > Szukaj wg kraju > Tajlandia > Tajlandia kuchenne klimaty
Informacje
Oferta
Pogoda
Warto zobaczyć

Tajlandia kuchenne klimaty

Kuchnia Tajska należy do jednych z najlepszych na świecie. Na jej rozwój największy wpływ miały kuchnie hinduska oraz chińska. Jednakże Tajowie nie tyle zapożyczyli przepisy kulinarne, co stworzyli z nich własne potrawy o wyrafinowanym smaku, które są niespotykane w innych częściach świata. Kuchnia Tajska jest zróżnicowana, jednak podstawowym elementem tej kuchni jest ryż, który jest podawany do większości potraw. Ryż jest przygotowywany na wiele sposobów między innymi np. ryż na mleku, zupa z ryżu. Na północy kraju (dawne królestwo Lan Na, Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Sai, Mae Hong Son) popularny jest kleisty ryż zaś mieszkańcy centralnej Tajlandii (Syjam, Nakhon Sawan, Sukhothai, Phitsanulok, Kamphaeng Phet, dawna stolica Ajutthaja) preferują ryż zwykły, najczęściej gotowany na parze.

posiłek, kurczak , danieW kuchni tajskiej widać wpływ innych kuchni  państw sąsiadujących z Tajlandią (Birma, Laos, Malezja, Kambodża). Wpływ sąsiadującej Birmy jest widoczny w daniach takich jak wieprzowina w sosie curry z dodatkiem imbiru, kurkumy oraz tamaryndu. Wpływ kuchni Laosu jest zauważalny przede wszystkim w północno-wschodnich częściach kraju, kuchnia w tych regionach jest bardziej pikantna, a do większości dań używa się chili.
Na południu kraju, szczególnie na półwyspie Malajskim, dużą rolę w tworzeniu menu odgrywa kokos, którego mleko łagodzi podniebienia po ostrym chili. Olej wytworzony z niego służy do smażenia zaś jego mięsiste wnętrze jest wykorzystywane jako przyprawa. Oczywiście w kuchni tajlandzkiej przygotowuje się niezliczone ilości dań z owoców morza, do których Tajowie mają nieograniczony dostęp zarówno z zachodu zatoki (Phuket, Trang, Hat Yai) jak i z ze wschodu (Trat, Chanthaburi, pattaya, Si Raha).

 

Jak urządzić mieszkanie