Home > Szukaj wg kraju > Sri lanka > Sri lanka kuchenne klimaty
Informacje
Oferta
Pogoda
Warto zobaczyć

Sri lanka kuchenne klimaty

Lankijczycy mówią, że tylko jedząc palcami, można poczuć prawdziwy smak potraw. Mając przed sobą tradycyjną potrawę lankijską na talerzu sięgamy najpierw koniuszkami palców prawej dłoni w głąb porcji ryżu, a następnie mieszamy palcami  wszystkie składniki na talerzu, aby połączyć smaki. Podstawą kuchni lankijskiej jest ryż z curry. Przyrządza się je niemal ze wszystkiego: wołowiny, drobiu, ryb, krabów, warzyw. Często także ze wszystkich tych składników naraz. Do ryżu obowiązkowo podaje się sambole – ostre marynowane przyprawy.

kokos, mleko kokosoweKolejnym popularnym daniem jest hopper – usmażony w kształcie miseczki, naleśnikowa ty placuszek, przyrządzany z dodatkiem mleczka kokosowego. Można wypełnić go np. jajkiem sadzonym, które zazwyczaj spożywane jest na śniadanie. Na lankijskich stolach często podaje się także rotty – rodzaj naleśnika, którym owija się nieduże porcje warzyw, mięs lub jajek. Całość przyprawiona jest oczywiście curry. Wielkim przysmakiem na Sri Lance jest także Buffalo, jogurt przyrządzany ze zsiadłego mleka bawolego. To ulubiony deser Lankijczyków, podają go zwykle z dodatkiem miodu kokosowego lub gęstego, ciemnobrązowego syropu o nazwie kitul. Buffalo nadaje się także doskonale do gaszenia ostrego smaku potraw. Najczęstszymi w kuchni przyprawami są: świeże i sproszkowane chili, cynamon, kurkuma, sproszkowane curry, czosnek, mleczko kokosowe.

W przybrzeżnych miasteczkach można kupić wspaniałe ryby, często serwowane z frytkami i sałatką, oraz małże i kraby. Na południu wyspy bardzo popularnym daniem jest ambul thiyal, marynata zazwyczaj z tjuny (kwaśna ryba) z curry.

Często spożywanym deserem jest Kiribati – gęsty i papkowaty ryż na mleku, który po przestudzeniu kroi się w romby.

Herbatę pija się na  Sri Lance o każdej porze dnia i nocy. Najlepsza herbata pochodzi z regionów wyżynnych, z okolicy Nuwara Eliya.

Wyprawa wzdłuż Amazonki