Home > Szukaj wg kraju > Portugalia > Portugalia kuchenne klimaty
Informacje
Oferta
Pogoda
Warto zobaczyć

Portugalia kuchenne klimaty

sardynki, posiłekJedzenie i degustacja wina stanowią niezwykle ważny element życia każdego Portugalczyka. Uwielbiają oni długie posiłki w gronie rodziny lub przyjaciół. Rozkoszują się  wówczas smacznymi potrawami kuchni portugalskiej, które  nie są wprawdzie wyszukane, ale za to wyśmienite. Położenie Portugalii na wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego nie pozostało bez znaczenia dla kuchni tego kraju. Narodowym daniem jest tu bacalhau – czyli suszony na słońcu dorsz, którego przyrządza się tu na wiele sposobów. Dla cudzoziemców ich charakterystyczny zapach może stanowić prawdziwe wyzwanie, ale podobno wystarczy się do niego przyzwyczaić. Suszone dorsze dostępne są niemal wszędzie. Inne popularne w Portugalii morskie dania to przede wszystkim: sardynki, tuńczyk,okoń morski, kraby, krewetki, mięczaki i langusty.

W Portugalii równie chętnie jak ryby jada się także mięso – baraninę, jagnięcinę, wołowinę i drób. Stąd pochodzi presunto – surowa, wędzona szynka oraz wiele rodzajów kiełbas – enchidos: chouriço (wędzona, pikantna kiełbasa) czy morcela (rodzaj kaszanki).
Najbardziej charakterystyczną potrawą kuchni portugalskiej jest cataplana – potrawa przygotowywana w specjalnym garnku, na bazie z cebuli, papryki i pomidorów, z dodatkiem mięsa ryb, drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Ważnym składnikiem jest czosnek, oliwa i ostra papryka piri-piri*. Cataplanę podaje się z ryżem lub bułką.

 

ciastka, babeczki z budyniem

Na deser podaje się  słodkości  np. pastel de nata - babeczka z nadzieniem budyniowym oraz owoce. Obowiązkowo pija się także kawę – mocną i aromatyczną, podawaną w niewielkich filiżankach. Będąc w Portugalii koniecznie należy  spróbować słynnych  trunków – porto, moscatel i madery. Coraz większym uznaniem ciesza się także portugalskie wina, produkowane przez miejscowych winiarzy.  

Dodatkowy banner