Home > Szukaj wg kraju > Meksyk > Meksyk kuchenne klimaty
Informacje
Oferta
Pogoda
Warto zobaczyć

Meksyk kuchenne klimaty

Kuchnia meksykańska zazwyczaj kojarzy nam się z potrawami takimi jak tortilla, burritos i tacos. Meksyk to prawdziwa mieszanka smaków, nieznanych i nietypowych. Jest bardzo różnorodna i zaskakująca, tak jak przyroda, kultura i ludność tego intrygującego kraju. Można jednak znaleźć elementy, które jednoczą kulinarnie cały kraj: to kukurydza, fasola, chili i pomidory. Meksykanie jedzą trzy posiłki dziennie: śniadanie (desayuono), obiad (comida) i kolację (cena)

kuchnia, sosyNa rozwój  kuchni meksykańskiej ogromnie wpłynęli  Hiszpanie. Do indiańskiej kuchni, bazującej  na egzotycznych owocach, słodkich ziemniakach, orzechach, rybach, dyni oraz czekoladzie, wprowadzili  składniki takie jak ryż, wołowina, kurczaki i wino.

Kuchnia tex-mex zrodziła się w wyniku sąsiedztwa Meksyku ze Stanami Zjednoczonymi. Słynne tortille, które oryginalnie przygotowuje się z kukurydzy, na północy wytwarzane są z mąki pszennej. Faszeruje się je mięsem wołowym i fasolą. Słynne jest burrito de machaca – czyli placek pszenny z dodatkiem wołowiny – danie proste, treściwe i smaczne. Dania północnego Meksyku to potrawy proste i pożywne, zazwyczaj jednogrankowe lub takie, które z łatwością przyrządza się na grillu. Inne potrawy regionu to pajeta de membrillo – galaretka, crema de queso – zupa z sera, machaca con huevos – suszona wołowina z jajkami i gorditas, czyli placki z kukurydzy nadziewane serem, mięsem i marynowanymi warzywami.

W Meksyku wytwarza się wiele różnych odmian alkoholi, wyrabianych z winogron, ziarna i kaktusów. Mezcal wytwarza się z soku kilku gatunków agawy. Tequila jest wyrabiana natomiast z magury Agave tequilana weber, która rośnie w Jalisco i kilku innych stanach.

Tradycyjnie mezcal i tequilę pije się nastepująco:

  1. należy polizać grzbiet dłoni i posypać go solą
  2. zlizać sól
  3. possać brzeg limony
  4. wypić alkohol jednym haustem
  5. polizać sól po raz kolejny

Dla cudzoziemców, nie przyzwyczajonych do czystej tequili, meksykańscy barmani wymyślili margeritę: mieszankę tequili, soku z limonki oraz likieru. Podaje się ją w szklance o brzegach zroszonych solą lub cukrem.

 

 

Wyprawa wzdłuż Amazonki