Choć kuchnia kubańska nie jest szczególnie urozmaicona, to większość potraw wybornie smakuje. Podstawowym składnikiem w kuchni jest ryż. Najbardziej tradycyjna potrawa to Christianos y Moros (Chrześcijanie i Maurowie) – czarna fasola i ryż o lekko kwaskowatym smaku. Podobno jest to ulubiona potrwa Fidela Castro. Czasem dla urozmaicenia dodaje się także pastę czosnkową (ajo), siekaną cebule, paprykę i limonkę podsmażone na skwierczącym oleju roślinnym. Popularnymi potrawami są również banany rajskie. Dojrzałe (maduro) banany – zwane też plantanami serwuje się w postaci smażonych chipsów (marquitas lub chicharritas), natomiast niedojrzałe – w postaci grubych, smażonych talarków zwanych tostones. Będąc na Kubie warto również skosztować egzotycznej dla europejczyków ciemnej, podłużnej rośliny bulwiastej czyli malangi (rodzaju manioku), który po ugotowaniu pełni rolę dodatków do mięs, podobnie jak batat – słodki, żółty ziemniak. Na Kubie, podobnie jak w całej Ameryce Łacińskiej podstawą wielu potraw są ryby i kukurydza. Popularną ryba jest karmazyn (pargo), we wschodnich prowincjach serwuje się również strzępiele (corvina). Surówki najczęściej składają się z sałaty, ogórków i pomidorów.
Z mięs najbardziej popularna jest wieprzowina, podawana jako cienkie, nieduże plastry w panierce. Wołowina jest na Kubie droga i podawana raczej w hotelach i restauracjach. W większości hoteli śniadanie to skromny bufet (mesa sueca) – zimne zakąski, sery, gotowane jajka, naleśniki, owoce i biszkopty. Jeśli natomiast uda nam się trafić na śniadanie do gospodarstwa domowego, zjemy wówczas zwykłą tortillę i chleb z masłem (pan con mantequilla).
Kuba słynie ze smacznych drinków (o których to rozpisywał się Hemingway). Najbardziej znane to to Daiquiri, Mojito, El Presidente, Ron Collins, Cuba Libre. Podstawą większości z nich jest rum, narodowym napój Kubańczyków. Najbardziej znaną marką rumu przed przejęciem władzy przez Fidela Castro był rum Bacardi (W 1959 r. znana kubańska rodzina o tym nazwisku, pochodząca z Santiago de Cuba, uciekła do Puerto Rico tuż po objęciu władzy przez Castro. Po dzień dzisiejszy produkuje tam rum).
Kubańczycy są także smakoszami piwa. Będąc na wyspie koniecznie trzeba skosztować piwa Hatuey (nazwa pochodzi od imiona pierwszego bohatera narodowego Kuby Indianina Hatuey), Bucanero czy Cristal.
Cygara są obok rumu i salsy nierozerwalnym symbolem Kuby. Najlepsze spośród cygar Cohiba – lekkie i o wyjątkowym smaku, Montecristo, Corona czy Romeo y Julieta uznawane są za marki najwyśmienitsze na świecie. Cygara skręcane ręcznie można kupić tylko w państwowych sklepach lub od osób zajmujących się tym w hotelach.