Home > Szukaj wg kraju > Kuba > Kuba – kuchenne klimaty
Informacje
Oferta
Pogoda
Warto zobaczyć

Kuba – kuchenne klimaty

 Choć kuchnia kubańska  nie jest szczególnie urozmaicona, to większość potraw wybornie smakuje.  Podstawowym składnikiem w kuchni  jest ryż. Najbardziej tradycyjna potrawa to Christianos y Moros (Chrześcijanie i Maurowie) – czarna fasola i ryż o lekko kwaskowatym smaku.  Podobno jest to ulubiona potrwa Fidela Castro. Czasem dla urozmaicenia dodaje się także pastę czosnkową (ajo), siekaną cebule, paprykę i limonkę podsmażone  na skwierczącym oleju roślinnym. Popularnymi potrawami są  również  banany rajskie.  Dojrzałe (maduro) banany  – zwane też plantanami  serwuje się w postaci smażonych chipsów (marquitas lub chicharritas), natomiast niedojrzałe – w postaci grubych, smażonych talarków zwanych tostones. Będąc na Kubie warto  również  skosztować egzotycznej  dla europejczyków ciemnej, podłużnej rośliny bulwiastej czyli malangi (rodzaju manioku), który po ugotowaniu pełni rolę dodatków do mięs, podobnie jak batat – słodki, żółty ziemniak. Na  Kubie, podobnie jak  w całej Ameryce Łacińskiej podstawą wielu potraw są ryby i kukurydza. Popularną ryba jest karmazyn (pargo), we wschodnich prowincjach serwuje się również strzępiele (corvina). Surówki najczęściej składają się z  sałaty, ogórków  i pomidorów.
Z mięs najbardziej popularna jest wieprzowina, podawana jako cienkie, nieduże plastry w panierce. Wołowina jest na Kubie droga i podawana raczej w hotelach i restauracjach. W większości hoteli śniadanie to skromny bufet  (mesa sueca) – zimne zakąski, sery, gotowane jajka, naleśniki, owoce i biszkopty. Jeśli natomiast  uda nam się trafić  na śniadanie do gospodarstwa domowego,  zjemy wówczas zwykłą tortillę i chleb z masłem (pan con mantequilla).

drink, limonkaKuba słynie ze smacznych drinków (o których to  rozpisywał się Hemingway). Najbardziej znane to  to Daiquiri, Mojito, El Presidente, Ron Collins, Cuba Libre. Podstawą większości z nich jest rum, narodowym napój Kubańczyków.   Najbardziej znaną marką rumu przed przejęciem władzy przez Fidela Castro był rum Bacardi (W 1959 r. znana kubańska  rodzina o tym nazwisku, pochodząca  z Santiago de Cuba, uciekła do Puerto Rico tuż po objęciu władzy przez Castro.  Po dzień dzisiejszy produkuje tam rum).
 Kubańczycy są także smakoszami piwa. Będąc na wyspie koniecznie trzeba skosztować   piwa Hatuey (nazwa pochodzi  od imiona pierwszego bohatera narodowego Kuby Indianina Hatuey), Bucanero czy Cristal.

Cygara są obok rumu i salsy  nierozerwalnym symbolem Kuby. Najlepsze spośród cygar  Cohiba – lekkie i o wyjątkowym smaku, Montecristo, Corona czy Romeo y Julieta uznawane są za marki najwyśmienitsze na świecie. Cygara skręcane ręcznie można kupić tylko w państwowych sklepach lub od osób zajmujących się tym w hotelach.

konkurs zimowy