Home > Szukaj wg kraju > Indie > Indie kuchenne klimaty
Informacje
Oferta
Pogoda
Warto zobaczyć

Indie kuchenne klimaty

Na powstanie współczesnej kuchni indyjskiej  oraz sposób odżywiania się mieszkańców Indii wpływ miało wiele czynników. Przede wszystkim fakt, ze ten ogromny kraj zamieszkują liczne narodowości, społeczności, wyznawcy wielu religii, którzy mówią wieloma językami. Indie stanowią tygiel kulturowy i taką też mozaikę stanowi ich kuchnia. Ogromny wpływ na sposób przyrządzania posiłków wywołały przede wszystkim wierzenia religijne. Cechą wszystkich kuchni występujących w Indiach są przyprawy. Sposób ich podawania jest zróżnicowany regionalnie – na północy preferuje się zmielony proszek, podczas gdy kucharze na południu kraju używają najczęściej całych ziaren, niewielkich kawałków korzeni lub listków. Osobliwe jest zastosowanie w kuchni indyjskiej rzadko spotykanych w Polsce dodatków, takich jak asafetyda lub kolendra. Indyjska sztuka aromatyzowania doprowadziła do tego, że na XVI-wiecznych dworach Wielkich Mogołów w jednym daniu wyczuć można było do dwunastu różnych zapachów i smaków.

Z uwagi na ogromne zróżnicowanie kulturowe tego ogromnego kraju na tradycyjną indyjską sztukę kulinarną składają się cztery podstawowe kuchnie, zlokalizowane tak jak cztery strony świata.

przyprawy, kolory

KUCHNIA ZACHODU

 

Kuchnia zachodnia Indii to przede wszystkim kuchnia bombajska. Do najbardziej znanych potraw tej kuchni należą – kaczka po bombajsku i bombajska chałwa. Drugą wartą odnotowania kuchnią zachodnich Indii jest kuchnia Goa. Różni się ona od kuchni bombajskiej, lecz zachowuje walory smakowe specyficzne dla kuchni zachodnich Indii. Różnice wynikają z wpływów, jakie wywarli na nią portugalscy katolicy, rozpowszechniając w tym rejonie  zarówno wiarę, jak i zwyczaje kulinarne.

KUCHNIA PÓŁNOCY

Na kuchnię północnej części kraju duży wpływ wywarł  islam. Muzułmańscy władcy z dynastii Wielkich Mogołów przez wiele wieków kształtowali przyzwyczajenia kulinarne tamtejszej ludności. W kuchni tej unika się  spożywania wieprzowiny i używa zdecydowanie łagodniejszych przypraw. Większość indyjskich restauracji w Polsce oferuje kulinaria z północy kraju. Na północy, gdzie przeważa uprawa pszenicy, podstawowym pożywieniem są podpłomyki- chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Sztuka kulinarna północnych Indii to głównie kuchnia muzułmańska, bogata w potrawy z mięsa baraniego i koziny oraz drobiu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami. Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami (raita), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem. Taki napój jest bardzo mocny i słodki.

KUCHNIA WSCHODU

W daniach w kuchni bengalskiej bardzo popularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze tego regionu słyną natomiast z umiejętności przyrządzania słodkich potraw z białego sera

indyjski posiłek, ryżKUCHNIA POŁUDNIA

Wskutek religijnego zakazu spożywania wołowiny rozwinęła się tu głównie kuchnia wegetariańska. Dania są ostrzejsze i spożywa się je tradycyjnie palcami prawej dłoni (lewa ręka uważana jest w Indiach za nieczystą). Nawet koncern McDonald’s zmuszony był przystosować się do specyfiki miejscowej kuchni, dzięki czemu w ofercie znajduje się wiele dań wegetariańskich. Południowe Indie słyną z bardzo ostrych potraw, w tym również curry. Typowa dla tego regionu jest także kuchnia madraska. Charakteryzuje się tym, że do bardzo wielu potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Chętnie pija się tu kawę, która uprawiana jest w tym rejonie.

konkurs zimowy