Home > Szukaj wg kraju > Cypr > Cypr kuchenne klimaty
Informacje
Oferta
Pogoda
Warto zobaczyć

Cypr kuchenne klimaty

Kuchnia cypryjska jest typową kuchnią śródziemnomorską, która słynie z prostych składników. Kroluje w niej baranina, jagnięcina i warzywa. Główne dodatki  to ryż i pieczone ziemniaki. Dużą popularnością cieszą się dania z ryb, a także „przegryzki” takie jak: figi, orzechy, pestki i ziarna, oliwki. Z jednej strony na wyspie jest wiele oryginalnych przysmaków i kulinarnych zwyczajów, a z drugiej strony – podobnie jak w kulturze i zwyczajach – można zauważyć wpływy państw poprzez historię związanych z Cyprem.

chleb, kuchniaDo miejscowych specjałów na Cyprze, których warto skosztować, należą np. takie dania, jak kolokótes (pierożki z dynią, rodzynkami i pszenicą), eliópitta (ciasto z oliwkami), flaośnes (ciastka z serem jajkiem i rodzynkami, popularne głownie w okresie Wielkanocy), soushośkou (migdały w melasie gronowej i soku różanym), pastelláki (batony z sezamem i orzeszkami) oraz w części północnej börek (paszteciki francuskie z mięsem i serem) czy różne rodzaje pizzy ( zamawiane w pizzeri, czyli w Pideci)

Na Cyprze wiele jest uroczych knajpek, w których serwowane są dania lokalnej kuchni. Lokale te proponują także wieczory w typowej cypryjskiej atmosferze, z muzyką i występami folklorystycznymi.

Oddzielną historią jest przygoda z cypryjskimi winami. Do najsłynniejszych należy Commandaria – wino, którego receptura pamięta czasy Ryszarda Lwie Serce. Przypuszcza się, że receptura węgierskiego Tokaja, wina Maderia czy Masala zostały opracowane na bazie cypryjskich przepisów. Commandaria Alasia to najstarsze wino. Wytwarzane z czerwonego Mavro i białego Xynisteri. Po fermentacji w glinianych kadziach w naturalny sposób uzyskuje 15% alkoholu.

Dodatkowy banner