Home > Szukaj wg kraju > Austria > Austria kuchenne klimaty
Informacje
Oferta
Pogoda
Warto zobaczyć

Austria kuchenne klimaty

W ostatnich latach Austria przeszła wyjątkową metamorfozę i stała się krajem prawdziwych smakoszy.

Backhendl, Tafelspitz, Erdäpfel… Oto krótka podróż po austriackiej kuchni, która pomoże w rozszyfrowaniu kart dań i na pewno narobi wszystkim apetytu na smaczne wypieki i austriackie specjalności. W kulinarnym wszechświecie Austrii istnieje niewypowiedziana rozmaitość pysznych, wymyślnych i eleganckich przysmaków regionalnych. Wiele z nich powstało na bazie wpływów kuchni narodów zjednoczonych pod panowaniem Habsburgów. Dlatego do dziś niektóre noszą określenie „cesarski“, takie jak cesarski „Kaiser” Schmarrn, „cesarska bułka” – czyli nasza „kajzerka” lub cesarski gulasz.

ciasto, deser, strucelKuchnia Austriacka łączy w sobie wypływy kuchni niemieckiej, włoskiej, francuskiej, czeskiej, węgierskiej.Sławą Austriackiej  kuchni są ciasta, jak na przykład słynny strudel czy kipfle, czyli coś w rodzaju pączków, oraz z inne łakocie.

Ponoć niektóre potrawy Austriackie, są związane z Austrią jedynie przez nazwę, mowa o sznyclu wiedeńskim, czyli cielęcinie z panierowanej w bułce tartej, usmażonej na maśle i podawanej z plastrem cytryny i sałatką ziemniaczaną.

Afrykański sen