Home > KUCHNIA POLSKA – SZARLOTKA

KUCHNIA POLSKA – SZARLOTKA

UROKI I SMAKI JESIENNEJ KUCHNI.

„Jesienią, jesienią sady się rumienią, czerwone jabłuszka – pomiędzy zielenią”.
Maria Konopnicka

Tak, tak jesień też ma swoje dobre strony, a to za sprawą pięknych kolorów, dojrzałych owoców, dzięki którym powstają nie tylko przetwory ale i pyszne ciasta. Dzisiaj kusić będziemy SZARLOTKĄ, która jest chyba uwielbiana od „wieków” przez wszystkich.

Historycznie narodziny szarlotki przypisywane są Marie-Antoinowi Careme`owi, który stworzył ciasto charlotte russe dla cara Aleksandra I. Wieści niosą, że nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce cara, późniejszej carycy.

Prawdą jest, że tyle ile jest nas „kucharek”, tyle jest przepisów. Mimo, pieczenia ciasta z tego samego przepisu każdej gospodyni wyjdzie inne..-  Tak więc proszę się nie martwić i czytając przepis, już ją sobie wyobrazić..- Ten zapach i ten smak.

SZARLOTKA W KRUCHYM CIEŚCIE :

SKŁADNIKI KTÓRE BĘDĄ NAM POTRZEBNE :

MĄKA –MASŁO-CUKIER PUDER-ŻÓŁTKA- SÓL- LEKKO KWAŚNE JABŁKA – CUKIER-CYNAMON- CUKIER WANILIOWY-TARTA BUŁKA.

PROPORCJE :

  • Mąka – 450g
  • Masło -300g
  • Cukier puder – 150g
  • Jajka  – 2 ( dwa żółtka)
  • Szczypta soli
  • Lekko kwaśnych jabłek – 1kg
  • Cukier -150g
  • Cynamon – łyżeczka
  • Cukier waniliowy – łyżka
  • Trochę tartej bułki ; masło, mąka do formy
  • Cukier puder do posypania

 

PRZYGOTOWANIE CIASTA :

Mąkę wysypać na stolnicy, dodać pokrojone masło i dwa żółtka oraz cukier puder i szczyptę soli.

Wszystko należy zagnieść  i uformować w  kulę. Następnie kulę należy przekroić na połowę i każdą oddzielnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki lub do zamrażalnika, jeżeli na półkach w lodówce nie ma miejsca. UWAGA! Ciasto nie może się zamrozić! 

Po 30 minutach wyjmujemy jedną część i  wałkujemy na prostokąt lub koło. Wszystko zależy od formy jaką posiadamy w domu. Rozwałkowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i poprószonej mąką  lub tartą bułką.  UWAGA! Jeżeli posiadamy formę pokrytą teflonem, wówczas nie musimy niczym smarować, ani posypywać.

 Wyłożone ciasto w formie, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200  ̊C na około 13- 15 minut.  

 

NADZIENIE :

Masa jabłkowa, może być już gotowa lub przygotowana przez Ciebie według poniższych wytycznych :

- kilogram jabłek należy obrać i udusić z cukrem i łyżką cukrukuchnia polska waniliowego oraz cynamonem. Jeżeli ktoś nie przepada za cynamonem, nie musi go dodawać. Jeżeli jabłka nie są kwaskowe, wówczas możemy dodać trochę cytryny i doprawić do smaku.

 

Gdy pierwsza warstwa ciasta jest już podpieczona, przed wyłożeniem jabłek należy ciasto poprószyć tartą bułką. Następnie na jabłka kładziemy drugą rozwałkowaną część ciasta, i lekko nakłuwając je widelcem w kilku miejscach.  Pieczemy około 30/40 minut w temperaturze 180  ̊C. Jeżeli twój piekarnik przypala, przy pieczeniu drugiej warstwy możesz ustawić temperaturę tylko od góry piekarnika.  Pamiętaj, że ciasto od góry musi być upieczone.

Upieczoną, pysznie pachnącą, szarlotkę należy posypać cukrem pudrem tuż po wyjęciu z piekarnika oraz pokroić ją na porcje.

Smacznego !

 

Namiętność po zmierzchu