Home > Smaki Portugalii nad Wisłą

Smaki Portugalii nad Wisłą

Wśród wielu powodów, dla których można zakochać się w Portugalii, jedzenie oraz wino zajmują z pewnością ważne miejsce. Kuchnia portugalska zachwyca bogactwem swych smaków, opartym na świeżych produktach, które idealnie uzupełniają portugalskie wina, uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Warto więc wybrać się od 21 do 27 maja do  Hotelu Intercontinental w Warszawie, na niezwykle smakowite wydarzenie  - Tydzień Portugalski „Flavours of Portugal”.

Jest  to impreza, która już  po raz trzeci organizowana jest  w Polsce przez Polsko – Portugalską Izbę Gospodarczą. I z roku na rok cieszy się coraz większym powodzeniem. Będzie to przede wszystkim wspaniała okazja do skosztowania tradycyjnych narodowych potraw kuchni portugalskiej, przygotowanych przez uznanego szefa kuchni z Hotelu Altis Avenida w Lizbonie, oraz do poznania portugalskiej kultury oraz największych atrakcji turystycznych, które często pojawiają się w popularnych przewodnikach.

 Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie dzięki XV-wiecznych portugalskim żeglarzom, Europa mogła poznać całą gamę nowych przypraw, warzyw i innych produktów spożywczych, przywiezionych z Nowego Świata oraz z Indii. Z tego m.in. powodu kuchnia portugalska jest bardzo zróżnicowana. Każdy region słynie z innych produktów oraz tradycyjnie przygotowywanych dań. Aby podkreślić kulinarne różnice pomiędzy poszczególnymi częściami kraju, w trakcie tygodnia „Flavours of Portugal” co wieczór będzie można skosztować smaki oraz dania z innego regionu Portugalii. Wykwintnemu bufetowi będzie towarzyszył  wybór wyśmienitych, portugalskich win.

Specjały portugalskiej kuchni przyrządzać będzie  w tym roku Carlos Marques, szef kuchni hotelu Altis Avenida z Lizbony.

Atmosferę Portugalii w trakcie całego Tygodnia Portugalskiego wprowadzać będzie nastrojowa muzyka Fado w wykonaniu Alexandry Guimarăes oraz Akademickiego Zespołu Muzycznego z Uniwersytetu w Coimbrze.

Jako dodatkowe atrakcje podczas Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal”, Polsko – Portugalska Izba Gospodarcza organizuje trzy warsztaty, na temat Gastronomii i Win, Turystyki i Kultury.

W tym roku będzie można skosztować portugalskich specjałów nawet tydzień wcześniej przed głównym eventem. Tradycyjne dania portugalskie serwowane będą także w dnach od 14 do 20 maja br. warszawskich restauracjach  Portucale oraz Grill&Co.

Szczegóły Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal” można znaleźć na stonie: www.flavoursofportugal.pl.

  

Sekrety po zmierzchu