Home > KUCHNIA BUŁGARSKA

KUCHNIA BUŁGARSKA

SAŁATKA SZOPSKA – to charakterystyczna przystawka dla kuchni bułgarskiej w której  królują warzywa, szczególnie pomidory i papryka. Na sałatkę szopską składa się : pomidor, papryka, ogórek, cebula oraz słony ser  (najlepiej słony ser owczy) plus olej roślinny albo sos winegret .

 

Potrzebne produkty :

ZIELONA PAPRYKA –POMIDORY – CEBULA- OGÓREK- SŁONY OWCZY SER – OLEJ ROŚLINNY LUB WINEGRET

 

Bułgaria sałatka szopskaPRZEPIS

  • 2-3 –pomidory
  • jeden duży ogórek lub dwa małe
  • 2 duże zielone papryki lub 3-4 mniejsze
  • Około 200g słonego owczego ser  lub innego ale słonego
  • Olej roślinny do polania ( kilka łyżek – 6/7)
  • Sól, pieprz – do smaku

 

Pomidory i ogórki  pokroić w dużą kostkę. Paprykę, po umyciu, przekroić sunąć nasiona i pokroić w kawałki. Cebule pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub rozkruszyć.  Wszystko ułożyć w misce, wymieszać. Przed podaniem przyprawić olejem roślinnym lub sosem winegret. Do smaku można dodać pieprze i sól. Dla ozdobienia sałatki polecamy  natkę z pietruszki.

Idealna przystawka z ciepłymi grzankami lub ciepłym pieczywem albo jako dodatek do obiadu.

Smacznego!

 

 

Jak urządzić mieszkanie