Home > Przepis na guacamole

Przepis na guacamole

Zapraszamy w podróż do dalekiego i pięknego Meksyku. Na początek jeden z najpopularniejszych meksykańskich dipów. Słowo guacamole pochodzi z języka Nahuatl. MOLE oznacza sos zlożony z wielu składników, AHUCATL to awokado. Meksykanie podają guacamole z chipsami kukurydzianymi i posypują pokruszonym kozim serem.

PRZEPIS:

  • 4 dojrzałe awokado, sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 posiekanej bialej cebuli, 2 posiekane pomidory, 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 papryczki chili, 1 lyzka posiekanej świeżej kolendry,
  • sol, pieprz, kozi ser do posypania

Zmiksuj, rozgnieć widelcem  lub zgnieć rękami (tak własnie robi się w Meksyku) miąż awokado, od razu dodaj do niego sok z cytryny. Połącz z pozostałymi skladnikami, wymieszaj. Jeśli awokado było zbyt suche można dodać według uznania oliwy lub gęstej kwaśnej śmietany.

Afrykański sen