Home > Prowansalska opowieść aromatyczna
> Planowanie
> Wakacje marzeń
ZE WSZYSTKICH STRON
> Akademia

Prowansalska opowieść aromatyczna

Pola lawendowe w Prowansji

Lawenda została sprowadzona do Francji z Persji i z Wysp Kanaryjskich w tym samym czasie co winorośl i drzewo oliwne, i tak świetnie się w nowym środowisku przyjęła, że wkrótce stała się symbolem Prowansji. Lawedowe pola rozciągają się od zboczy górskich Vercors na północy i zboczy Beuch na zachodzie, aż po Luberon.

Jej zalety znane są już od czasów starożytności. Już wówczas perfumowano wodę do kąpieli, dodając kwiaty lawendy. w średniowieczu odkryto dezynfekującą siłe rośliny, a w XVw. rozwinął sie handel olejkiem zapachowym. Lawenda stała sie coraz bardziej popularna. Dodawano ją do mydła, produktów spożywczych, medykamentów. Znane było również jej dzialanie uspokajające. Najwięcej olejku produkuje sie między sederon, Banon i Sault – co stanowi 70 proc. francuskiej produkcji.

Najbardziej popularne są trzy gatunki tej rośliny: lavande fine, aspic ( as pik – nazwa pochodzi od kształtu liścia) oraz lavandine. Lavande fine to najbardziej szlachetna odmiana, z której uzyskuje sie najbardziej finezyjną esencję. Lavandine to krzyżówka lawendy szlachatnej i aspic. Otrzymuje się z niej znacznie więcej substancji niż z pozostałych. Do otrzymania kilograma olejku, potrzeba 125 kglawendy szlachetnej. natomiast z takiej samej ilości lavandine uzyskuje się aż 42 kg olejku.

Afrykański sen