Home > Pasteis de Nata
> Planowanie
> Wakacje marzeń
ZE WSZYSTKICH STRON
> Akademia

Pasteis de Nata

Główną atrakcja kulinarną Lizbony są pasteis de Belem – budyniowo-śmietankowe babeczki, których oryginalnej receptury pilnie strzeże cukiernia przy klasztorze Hieronimitów w dzielnicy Belem.  Nam przepis na te słynne lizbońskie babeczki zdradził szef kuchni restauracji Portucale.

Składniki: 600 g gotowego ciasta francuskiego, troszkę masła do smarowania foremek, 1 cytryna, 1 laska wanilii, 500 ml pełnego mleka, 5 jajek, 50 g mączki kukurydzianej, 200 g cukru, cukier puder i cynamon do posypania

 

Ciasto francuskie rozwiń i wytnij kółka takiej wielkości, żeby udało się wyłożyć nimi foremki do mufinów.  12 foremek nasmaruj masłem i wyłóż ciastem. Wstaw do lodówki. Cytrynę wyszoruj w gorącej wodzie i wytrzyj. Ostrym nożykiem zetnij skórkę (samą żółtą część). Wanilię przekrój wzdłuż i łyżeczką wydłub pestki. Mleko wlej do garnka, dodaj skórkę z cytryny, wanilię i pustką laskę wanilii. Postaw na małym ogniu i doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na kwadrans. Przecedź mleko przez sitko. Połowę skórek drobno posiekaj i dodaj do mleka, resztę wyrzuć. Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Z 4 jajek oddziel żółtka i wraz z całym piątym jajkiem ubijaj chwile mikserem. Mączkę kukurydzianą rozprowadź w małej ilości mleka, po czym wymieszaj z resztą mleka. Dodaj cukier i na małym ogniu doprowadź do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Gotuj na małym ogniu, aż mleko z cukrem nieco zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wymieszaj z masą żółtkową. Krem nalej do miseczek z ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz, aż wierzch ciastek niemal się przypali (10-15 minut). Po wyjęciu z piekarnika posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

ciastka, babeczki z budyniem

Przepis na to danie przygotowała restauracja PORTUCALE  www.portucale.pl

Twoje wakacyjne książki