Home > Kuchnia wegetariańska w diecie

Kuchnia wegetariańska w diecie

Kuchnia wegetariańska w swoim zestawie nie posiada mięsa, głównymi składnikami tej kuchni są warzywa ale nie tylko również nabiał, miód. Do Kontrowersyjnych produktów wegetariańskich zalicza się między innymi jogurt zawierający żelatynę wieprzową, ser żółty zawierający podpuszczka pochodzenia zwierzęcego. 

Kuchnia wegetariańska występuje na całym świecie, potrawy jej  w niektórych krajach mają też wymiar obrzędowy i religijny.

 

 

Poniżej pyszne dania „wege” z dodatkiem sosu sojowego:

 

Sałatka z ogórka z nutką orientu

1 zielony ogórek wążSałatka z ogórka z nutką orientu

Kilka gałązek koperku

Kilka gałązek szczypiorku

Łyżka oleju sezamowego

Sos sojowy Kikkoman

Łyżeczka cukru trzcinowego

Pół łyżeczki soku z cytryny

Duża łyżka  prażonych ziaren sezamu

 

Ogórek umyć i obieraczką do warzyw skroić z niego długie cienkie plastry. Paski ogórka zrolować i ułożyć dekoracyjnie na talerzu na liściach świeżych ziół. Sos sojowy (2 łyżki) wymieszać z olejem sezamowym, cukrem, sokiem z cytryny i prażonym sezamem. Obficie skropić sosem sałatkę. Idealny zielony i chrupiący dodatek do dań z grilla.

Sałatka z grillowanych warzyw i grzybów

Garść liści sałat np. karbowanej, dębolistnej, masłowej

Pęczek zielonych szparagów

2-3 średnie pomidorySałatka z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami-1

1 żółta papryka

1 średnia cukinia

Kilka boczniaków

Kilka średnich pieczarek

2 średnie białe cebule

Kilka gałązek szczypiorku

 

Glazura:

Sos sojowy Kikkoman

2-3 łyżki miodu

2-3 cm korzenia imbiru

Kilka łyżek oleju

Ząbek czosnku

 

Wymieszać kilka łyżek sosu sojowego z miodem, startym imbirem, olejem i rozgniecionym czosnkiem.

 

Wszystkie warzywa umyć, grzyby oczyścić. Cukinię i paprykę pokroić w długie, cienkie plastry. Cebulę, pomidory i pieczarki na ćwiartki. Boczniaki w paski. W szparagach odłamać końcówkę (same złamią się we właściwym miejscu). Warzywa i grzyby ułożyć na ruszcie grilla lub na rozgrzanej patelni grillowej. Opiekać kilkanaście minut cały czas smarując glazurą z sosu sojowego. Oczyszczone, umyte i osuszone liście sałat ułożyć na półmisku. Dołożyć warzywa i skropić resztą glazury lub ulubionym sosem winegret. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

Jak urządzić mieszkanie