Home > KUCHNIA POLSKA

KUCHNIA POLSKA

BABKA PIASKOWA

Kto z nas nie staje przed faktem, niespodziewanych wizyt, czy to w tygodniu, czy w weekend, kiedy nagle dowiadujemy się, że wieczorem będziemy mieć gości…   Mamy dla was wspaniały przepis na BABKA PIASKOWĄ.  To idealne szybkie ciasto na niespodziewane wizyty oraz wypady do znajomych.  Na pogaduszki z przyjaciółkami, na zimowe długie noce.

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI

MĄKA – MASŁO- CUKIER PUDER – JAJKA –CUKIER WANILIOWY – KANDYZOWANA SKURKA CYTRYNOWA – SKOK Z CYTRYNY –PROSZEK DO PIECZENIA – RUM LUB LIKIER POMARAŃCZOWY

 

PRZEPIS :

  • 10 g proszku do pieczenia
  • 250g mąki
  • 250g masła
  • 250g cukru pudru
  • 4 jajka
  • Jedna duża łyżka cukru waniliowego
  • Sok z jednej cytryny
  • Dwie łyżeczki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50ml rumu lub likieru pomarańczowego

 

Mąkę wymieszać z następującymi składnikami  :

  • Proszkiem do pieczenia
  • Ale za nim połączymy masło z mąką i proszkiem do pieczenia należy najpierw masło utrzeć z cukrem i żółtkami – należy to zrobić powoli, porcjami. Najpierw ucieramy żółtka z cukrem a następnie dodajemy masło, dokładnie miksując. Potem  dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową . Do dobrze wymieszanego ciasta należy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dla smakoszy proponujemy dodać rum lub likier pomarańczowy- wedle uznania. Z białek ubić pianę i połączyć z ciastem.
      • UWAGA! Rum lub likier – należy dodać, do zmiksowanych żółtek z cukrem. Należy robić to po woli aby masa nie zważyła się .

 

Formę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jeżeli forma jest pokryta teflonem lub sylikonowa, nie należy jej już smarować.  Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180  ̊C, piec około godziny. Gotową babę należy posypać cukrem pudrem.

Smacznego !