Home > KUCHNIA INDYJSKA

KUCHNIA INDYJSKA

Na gorące dni i weekendowe imprezy polecamy indyjski napój LUSSI oraz kilka potraw.
KUCHNIA INDYJSKA bogata jest w groch, który posiada w sobie dużo białka w bezmięsnej diecie wegetariańskich potraw. Hindusi znają kilkanaście odmian grochu do którego zalicza się także soczewicę, łuskany groch, czy fasolę. W kuchni indyjskiej poza grochem królują różne odmiany ryżu. Niestety Hindusi o nas, europejczykach, nie mają dobrego zdania. Uważają, że używamy zbyt dużo wody i zbyt długo go gotujemy, a przecież gotujemy go zgodnie z przepisem ; )
W Indiach nie pije się żadnych napojów przez około godziny po spożytym posiłku, ponoć to pozwala zwiększyć zdolności trawienne.

 DO PRZYGOTOWANIA NAPOJU BĘDZIE NAM POTRZEBNE :
• Jogurt naturalny
o Dwa opakowania po 150g
• Mleko
o Jedna szklanka
• Cytryna (najlepiej limonka)
o Sok z jednej lub dwóch cytryn, jeżeli będą małe
• Skórka z otartej jednej żółtej cytryny
• Cukier – około 5/6 łyżeczek
• Woda różana – ½ łyżeczki
• Kostki lodu do napoju
• Do przybrania passiflora lub plasterek cytryny oraz inne dekoracje.

 SŁYNNE INDYJSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM

 DO PRZYGOTOWANIA BĘDZIE POTRZEBNE :

 Do Ciasta :

  • Mąka – 500gsamosa
  • Ghee, czyli sklarowane masło, – 25 g
  • Jogurt – 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia – ½
  • Sól – jedna łyżeczka
  • Trochę mąki do podsypania

 

Do nadzienia  : ( nadzienie można zastąpić szpinakiem i serem feta)

  • Mięso mielone – 500g
  • Zielony groszek – 250g
  • Ghee ( klarowane masło) – 25g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Cebule – dwie średniej wielkości
  • Kolendra  suszona – dwie łyżeczki
  • Sproszkowany imbir – 1 łyżeczka
  • Sproszkowane chilli – ½ łyżeczki
  • Oleju roślinnego do smażenia

Idealny przepis na spotkanie ze znajomymi.

 Ciasto :

Należy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać sklarowane masło, wlać jogurt i wyrobić gładkie ciasto.  Uformować  kulki o średnicy 2cm. Kulki położyć na stolnicy posypanej mąką i każdą kulkę rozwałkować  na placek o średnicy 15cm, następnie przekroić go na połowę.

 Nadzienie :

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, następnie na rozgrzanym sklarowanym maśle zarumienić cebulę na złoty kolor. Dodać mielone mięso oraz zielony groszek, a następnie wsypać kolendrę, imbir, chilli i olej roślinny. Wymieszać i smażyć przez około 5 -8 minut. Odstawić do ostudzenia.

Ostudzone nadzienie należy nałożyć łyżeczką na każdy kawałek ciasteczka. Brzegi ciasta zwilżyć wodą i złożyć na pół i zlepić. Po złożeniu powinien powstać trójkąt.

Sklejone pierożki należy wrzucić do bardzo rozprażonego oleju. Zarumienić na złocisty kolor z obu stron, po wyjęciu kłaść na ręcznik papierowy. Podawać ciepłe.

 

Życzymy smacznego

Namiętność po zmierzchu